Considerata o metoda neinvaziva pentru corpul uman, ecografia obstetricala si in general ecografia adbominala, se foloseste din ce in ce mai des ca metoda de diagnostic. De asemenea, aceasta metoda de diagnosticare a evoluat foarte mult si din punct de vedere tehnic, in prezent putandu-se realiza in mod curent ecografii 4D, in care sunt observate, pe langa caracteristicile morfologice ale organismului, si cele functionale. Un asemenea tip de ecografie ofera imagini in miscare a fatului si poate inregistra in anumite conditii mai multe detalii decat o ecografie bidimensionala.
De asemenea, ecografia obstetricala este o metoda de investigare usor de efectuat si care nu are efecte adverse aspura fatului sau a viitoarei mame. Va recomanda pentru tinerele mamici si ecografie mamara preventiva.
Mai mult, oamenii de stiinta spun ca prin intermediul ecografiei parintii au ocazia sa isi vada micutul inca de cand se afla in uter, iar acest lucru este benefic pentru legatura emotionala care se creeaza intre ei. Dacă mama are o legatura speciala cu fatul, prin faptul ca ea este cea care ii ofera „cadrul fizic“ de dezvoltare, tatal poate sa nu simta aceeasi legatura, insa aceasta se poate forma insotindu-si partenera insarcinata la ecografie.
O consultatie ecografica dureaza in medie 20-30 de minute. Pentru perioasa sarcinii, patru ecografii sunt suficiente pentru a urmarii evolutia fatului precum si alte observatii medicale importante.
In functie de evolutia sarcinii, medicul poate recomanda efectuarea de ecografii periodice, care pot fi mai dese, daca sunt particularitati care trebuie urmarite la un interval mai mic, sau mai rare, daca totul decurge normal. In caz de sarcini cu risc, daca viitoarea mama sufera de probleme de sanatate cum ar fi diabet sau hipertensiune, dacă a mai avut sarcini cu probleme, medicul va cere cu siguranta efectuarea mai multor ecografii, pentru a monitoriza in mod constant sarcina si a evita aparitia eventualelor probleme.
O ecografie poate fi necesara si in momentul nasterii, pentru a evalua pozitia fatului si a cordonului ombilical si a stabili necesitatea unei nasteri prin operatie cezariana pentru a evita complicatiile.
Unul dintre secretele pe care ecografia le poate dezvalui este sexul copilului. De regula, in timpul ecografiei din trimestrul al 2-lea se poate stabili si sexul copilului, care incepe sa fie vizibil incepand cu luna a patra (daca pozitia lui in timpul ecografiei permite vizualizarea). Aparatura performanta folosita in majoritatea centrelor medicale permite, pe langa efectuarea de fotografii ale micutului, si inregistrarea ecografiei.
In cazul in care medicul depisteaza in timpul ecografiei anumite probleme sau anomalii, va indica efectuarea unor noi investigatii sau va folosi informatiile pentru a interveni in momentul nasterii micutului.
Daca doriti sa aflati mai multe despre ecografiile in sarcina sau ecografia mamara puteti face o programare la medicul nostru specialist.